duminică, 15 ianuarie 2017

Arabii ortodocşi au contestat apostazia patriarhului Teofil strigând ANAXIOS când i-a fost pomenit numele la slujbe.

"Anaxios" - "Nevrednic este" 
O practică mai veche întâlnită în istoria Bisericii 
atunci când ierarhul a apostaziat.

  Exprimarea publică a nevredniciei unui arhiereu eretic prin scandarea cuvintelor "Anaxios" (tradus în limba română "Nevrednic este") s-a folosit în decursul istoriei bisericeşti atunci când erezia acelui arhiereu a fost propovăduită în public. 

  Un exemplu al acestei practici, din istoria Bisericii, se poate observa şi în cazul similar din Palestina, unde, în februarie 2015, ortodocşii arabi au condamnat apostazia Patriarhului Teofil al Ierusalimului pentru că a dat binecuvântare ca la Sfântul Mormânt să se slujească Liturghia împreună cu Papa Francisc. La această Liturghie arhierească a participat şi ereticul patriarh Bartolomeu de la Constantinopol.





Detalii pot fi găsite accesând link-ul: https://ortodoxiacatholica.wordpress.com/2015/02/04/crestinii-ortodocsi-arabi-striga-anaxios-nevrednic-este-in-timpul-pomenirii-patriarhului-teofil-al-ierusalimului-la-sfanta-liturghie/

2 comentarii:

  1. http://sinodultalharesc.tk/pr-dr-mihai-valica-dez-bisericirea-din-creta-poate-fi-respinsa-de-sinoadele-locale-nu-neaparat-de-unul-panortodox-sinodalii-sunt-cei-care-provoaca-schisma/

    RăspundețiȘtergere
  2. Sfîntul Ambrozie de la Optina (1812-1891):

    "În ziua de azi unii arhierei, preoti si mireni încep sã se abatã în erezia ecumenismului, catolicismului, protestantismului. Motivînd cãderea lor de la credinta pãrintilor cu neemanciparea acestor din urmã, cu noul duh al vremii si situatia politicã, se fac încercãri de a introduce în Ortodoxie cîte ceva de la catolicism, cîte ceva de la protestantism, se rãspîndesc îndemnuri pentru unificarea tuturor confesiunilor crestine. Drept rãspuns la acestea pot servi mai jos publicatele scrisori ale pãrintelui Ambrozie, luminãtor recunoscut al credintei ortodoxe.
    În lucrãrile sale, îndreptate spre demascarea ereziei catolicismului, luteranismului, cît si a tot protestantismului, cuviosul Ambrozie descoperã mortalitatea acestor învãtãturi, aratã groaznicele urmãri ale decãderii duhovnicesti de la Ortodoxie. Cuviosul nu oboseste sã sublinieze cã nu este mîntuire în alte confesiuni, nu este altã cale cãtre Dumnezeu decît prin credinta Ortodoxã. Si asta o spune nu un om obisnuit sau chiar un preot, asta o spune un sfînt – acela care cunoaste adevãrul de la Însusi Dumnezeu.
    De aceea, blagocestive cititorule, studiind scrisorile cuviosului Ambrozie ..."

    Integral la sursa: https://dreaptacredintadupasinodultalharesc.wordpress.com/2017/01/14/raspuns-sustinatorilor-bisericii-latine-despre-nedreapta-fala-a-papistasilor-cu-pretinsa-demnitate-a-bisericii-lor-de-sfintul-ambrozie-de-la-optina-1812-1891/

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.