sâmbătă, 6 august 2016

Opinii la: Manastirea Vatoped accepta documentele finale ale sinodului talharesc din Creta.


Catre redactia ASTRADROM,

Ma numesc Mihai Marius Andronic, sunt profesor de religie, si impreuna cu un grup de teologi, clerici si profesori de religie din Romania, saptamanile trecute, am vizitat Sfantul Munte Athos. Cu acest prilej am discutat cu mai multi monahi si duhovnici subiectul fierbinte al sinodului din Creta. Vazand pe blogul dumneavoastra articolul cu titlul “Manastirea Vatoped despre Vedenia Sfantului Paisie si documentele din Creta”, postat in data de 5 august 2016, as veni cu cateva obiectii:



Am citit si noi scrisoarea semnata de “monahul Th”, care pretinde a fi de la Vatoped. O scrisoare cu foarte multa "autoritate", o autoritate egala cu  autoritatea "minunii" cu Sfantul Paisie.

Aceasta scrisoare, care nu are nici antetul manastirii Vatoped, si nici nu e semnata de Staretul Efrem si de Gherondia (conducerea) Manastirii Vatoped, e posibil sa fie scrisa de un “monah” vatopedin, din proprie initiativa si ravna. Ne bucuram ca exista monahi cu ravna... dar tinem ca ravna sa fie cu discernamant.

Chiar scrisorica spune ca Sfantul Munte se exprima prin comunicate oficiale a Sfintei Chinotite in urma sinaxelor acesteia. Deci aceasta scrisoare nu este o scrisoare oficiala, pentru ca nu are aprobarea nici a Sfintei Chinotite, nici a Manastirii Vatoped, care scrie intotdeauna in limba greaca, cu antet si semnatura Staretului.

Ne spune aceasta scrisoare ca "Sfantul Munte nu sufera deocamdata de un entuziasm nelalocul lui in nici o directie" ... se mai spune ca Sfantul Munte are o imagine clara din punct de vedere informational si duhovnicesc...

Se mai spune in scrisoare urmatorul lucru: "Poziția oficială a Sfântului Munte Athos în privința Sinodului din Creta rămâne, până la noi documente, documentul promulgat de Sfânta Chinotită înainte de lucrările sinodului în care expune amendamentele de rigoare relativ la documentele pregătitoare pentru lucrările sinodului." 

In privinta acestui fapt exista dubii serioase, deoarece Sfantul Munte este parte din Biserica Ortodoxa sub jurisdictia Patriarhiei Ecumenice, nu este o Biserica Ortodoxa Locala in sine si nu are un Sinod al Muntelui Athos. Muntele Athos si-a trimis reprezentant la Sinodul din Creta (monah de la Manastirea Stavronikita) si nu exista nici un semn cum ca acest reprezentant sau Sfanta Chinotita respinge acest sinod ca fiind unul talharesc si eretic.

Episcopul Sfantului Munte este Patriarhul Bartolomeu, promotorul asa zisului Sinod din Creta. Prin faptul ca Sfantul Munte nu si-a formulat o pozitie de condamnare si de incetare a pomenirii sus numitului Episcop, intelegem ca accepta noua situatie, adica aproba cele ce s-au stabilit in Creta. 

Lucrul acesta se vede si din faptul ca monahii care s-au ridicat sporadic impotriva Sinodului din Creta sunt pedepsiti. Gheron Sava a fost judecat in lipsa si a fost dat afara din Gherondia Manastirii Marea lavra, acelasi lucru a patit si monahul Heruvim, caruia i s-a cerut ca in termen de o luna sa paraseasca manastirea Marea Lavra.

Manastirea Hilandar a dat afara 4 monahi care au declarat ca resping Sinodul din Creta si nu accepta sa mai participe la Sfintele Slujbe unde este pomenit Patriarhul Bartolomeu.
Si exemplele continua. 

Deci este clar pentru toata lumea faptul ca Muntele Athos nu are o pozitie solida, ferma, ci se joaca persecutand monahii care s-ar opune in vreun fel, bineinteles, la fel ca si pe timpul Patriarhului Ioanis Vekkos, sunt condamnati pentru revolta, ruperea unitatii Bisericii si schisma...  

Am mers in Sfantul Munte si am luat pulsul, am stat de vorba cu monahi si stareti de la toate manastirile si pot spune ca exista trei cateogrii de monahi in Sfantul Munte in legatura cu Sindoul din Creta:

1.Cei care sunt constienti ca Sindoul e eretic, ca trebuie sa marturisreasca si sa rupa pomenirea episcopului eretic.

2.Cei care sunt constienti ca Sinodul e eretic, dar pentru ca au investit foarte multi bani in ziduri si constructii de chilii si munca si sudoare a fruntii si bani de la diferite guverne si donatori, nu vor sa se manifeste, pentru ca sa nu fie dati afara din Athos si sa-si piarda bunurile materiale...

3.Cei care considera ca Sindoul din Creta este bun si ca trebuie urmat. Trebuie sa spun ca in prima categorie sunt 5 la suta, in ultima categorie sunt 5 la suta si in categoria a doua sunt 90 la suta...

Pe langa cele prezentate mai sus amintim ca multi dintre monahii athoniti se tem de persecutiile ce vor urma in cazul unei eventuale opozitii fata de sinodul din Creta. Patriarhul Bartolomeu, in calitate de Episcop al Sfantului Munte ar putea sa faca uz oricand de aplicarea articolului 22 din documentul “Relatiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii crestine” al sinodului din Creta, prin care se mentioneaza ca cei ce vor avea alte pareri decat ale patriarhilor sa fie sanctionati, indiferent daca opiniile acestora coincid sau nu cu invatatura Bisericii Ortodoxe stabilita la cele sapte Sinoade Ecumenice. Se stie ca presiuni s-au facut si asupra unor ierarhi participanti la sinod care au refuzat sa semneze documentele finale.


Nota redactiei:
Mentionam ca articolul la care faceti referire a fost preluat de pe un alt blog. L-am preluat pentru ca arata un punct de vedere asupra subiectului, asemenea cum opinia dumneavoastra, pe care ne-ati trimis-o promt pe adresa electronica a redactiei, reprezinta un alt punct de vedere.

7 comentarii:

  1. Nicoleta Bucium6 august 2016 la 14:45

    Muntele Athos a ajuns sa cada in apostazie. Asa spun si proorociile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ma mira de loc aceasta pozitie a monahilor atoniti. aceleasi procente le obtii si daca ii intrebi despre asa zisa sfintenie a lui Arsenie Boca. Pentru ca cineva sa fie o autoritate duhovniceasca demna de luat in seama trebuie sa fie macar luminat de Dumnezeu daca nu indumnezeit. e multa inselare astazi, pentru ca darul deosebirii duhurilor nu vine decat dupa curatia inimii si prin multa smerenie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Se spune că, aproape de sfârșitul lumii, va pleca icoana Preasfintei Fecioare din nou pe apă, precum a venit și atunci, călugării vor avea binecuvântarea să plece fiecare unde va voi, căci se va lua acoperământul Maicii Domnului de pe Sfântul Munte. Proorociile spun că, atunci când vor intra femeile în Sfântul Munte, va pleca și icoana.Dumnezeu sa ne intareasca in credinta ,timpurile sunt cele prorocite ,numai cine nu vrea sa stie si nu se roaga nu va avea luminarea mintii .Doamne Iisuse Hristoase fiul Lui Dumnezeu ,miluieste-ne si ne pazeeste de tot raul si toata viclenia .Si ne intareste in credinta ,ca sa te marturisim pe tine ca Fiul Lui Dumnezeu cel care a venit sa ridice pacatele lumii.Amin !

    RăspundețiȘtergere
  4. Saccsiv cam baga strambe. Dupa ce incearca, cu infrigurare, sa impuna si in Romania o Noua Inchizitie, in acelasi timp asmute prelatii intre ei si se pune in locul lui Dumnezeu emitand edicte.
    Mentionam, la nivelul nostru de cunoastere, ca tot comportamentul din lumea aceasta, se desfasoara conform planului lui Dumnezeu enuntat in Scripturi, iar aceasta sfortare, a celui numit mai sus, are cu totul alte semnificatii si indruma la cu totul altceva!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vasilica Muntean9 august 2016 la 15:50

      Asta e parerea ta. Poate ca te-a deranjat ce spune, dar sa sti ca are dreptate.

      Ștergere
  5. Cum comentati ca in curtea manastirii de la Vulcana Bai,unde a intrat si sfantul Constantin Brancoveanu cu mult timp in urma...omorat de turci... se afla in marime naturala o moschee si un templu evreiesc-construite langa sfanta manastire...acel loc e centru ecumenic ...ati auzit ceva?A facut cineva ceva in acest sens?Dezinformare si ...oamenii cred ca acolo e loc binecuvantat...

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.