vineri, 5 august 2016

"Minunea" cu Sf Paisie nu prezinta argument teologic pentru dezbaterile despre documentele sinodului din Creta.



 
De ce cauta omul semne si minuni? Apropo de "minunea" cu Sf Paisie



De cateva saptamani a aparut pe internet povestea unei minuni a Sfantului Paisie Aghioritul prin care se facea un indemn la lupta impotriva sinodului talharesc din Creta. Asa-zisa minune a fost contestata de mai multi teologi (pro sau contra sinod). Unul dintre combatantii sinodului din Creta, preotul Matei Vulcanescu din Grecia, sustine ca indiferent daca “minunea” ar fi reala sau nu, crestinii dreptcredinciosi trebuie sa asculte de invatatura Bisericii.


Calitatea de a fi crestin ortodox presupune cel mai mare rang nobliliar duhovnicesc, insemna a fi fiu sau fiica a Imparatiei Cerurilor, frate sau sora a lui Iisus Hristos Dumnezeu si fiu sa sau fiica a Tatalui Ceresc. 

Aceasta calitate se capata prin Sfanta Taina a  Botezului si apoi Pecetea Darului Duhului Sfant, adica Taina Mirungerii si apoi unirea cu Trupul si Sangele lui Hristos, care este Sfanta Impartasanie in Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie.

Crestinul ortodox consitent de darurile pe care le are are criteriile gandirii ortodoxe si maturiatea si discernamantul duhovniocesc pentru a deosebi inselarea, erezia de Adevarul predat de Biserica prin Sfintii Pariniti si Sinoade Ecumenice si Locale pana astazi. 

De ce mai avem insa nevoie de confirmari si minuni atata timp cat Dumnezeu ne-a dat cea mai mare minune si anume discernamantul duhovnicesc?

Bineinteles ca necesita efort cultivarea discernamantului, nu e ceva dat, ci necesita colaborarea dintre vointa noastra de cunoastere a Adevarului si Harul Dumnezeieisc. 

Din pacate cei mai multi, din comoditate sau lene spirituala prefera sa se ia dupa tot felul de "minuni" si "profetii". Unii au vehiculat o asa zisa minune in care Sf. Paisie apare unor necunoscuti din Grecia si care le spune: "Cu toate fortele impotriva Sinodului din Creta".

Numai un dezaxat ar putea sa inventeze o poveste ca sa gestioneze mintile minuniste ale unor lenesi spiritual, care cauta doar semne si minuni, pentru ca mintea si-au paralizat-o cu indulciri inselatoare. O intamplare fara nume, intr-un timp "de poveste" si fara nici o confirmare din partea nimanui duce la contestarea ei, chiar daca ar fi autentica.

Chiar daca acest lucru ar avea o baza reala, tot nu insemna nimic pentru crestinii ortodocsi mebrii Imparatiei Cerurilor, pentru ca acesita au alte criterii ale Dreptei Credinte, si anume continuitatea invataturii de credinta predata de Sfanta Scriptura si Sfintii Parinti pana astazi. 
Nu au nevoie de "minuni" si "profetii" si nici nu sunt niste ametiti dornici de senzational. 
Minunile au rolul lor in conditiile in care poporul este in intuneric, nu are criteriile Dogmatice, nu are oameni luminati. 

Dar astazi criteriile nu lipsesc si oameni luminati s-au exprimat in lumina criteriilor Dreptei Credinte. De aceea credem ca Dumnezeu nu face minuni in plus, doar asa fara motiv. "Au pe Moise si pe Prooroci, daca nu asculta de ei, toti mortii daca ar invia, ei tot nu ar asculta" Spune Avraam bogatului nemilostiv. Asa ca "Acestui popor, alt semn nu i se va da decat semnul lui Iona

protoprezbiter Matei Vulcanescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.