sâmbătă, 30 ianuarie 2016

Idei de predici la duminica a XVI-a după Rusalii a PS Ioan Mihălțan


Duminica  Pogogârea Sfântului Duh


Ev.XXV, 14-30.

1.În ceea ce privește talanții nu este vorba despre bani, ci e vorba despre virtuți, despre darurile pe care le împarte Dumnezeu fiecărui om după mintea lui și după puterea fiecăruia.


2.Niciodată oamenii n-au fost la fel nici ca fire, nici ca virtute.

3.Nici Dumnezeu nu pretinde mai mult decât am fost înzestrați cu darurile Duhului Sfânt, dar dorește ca fiecare să sporească darurile cu care a fost înzestrat de către Dumnezeu.


4.N-a avut pretenții ca cel cu un talant să lucreze cât cel cu cinci talanți sau ca cel cu doi.


5.Osânda lui constă în faptul că n-a ostenit deloc la împreună-lucrare cu darul care i s-a dat.


6.Un exemplu viu grăitor este acela al văduvei care, din puținul ei, a dăruit bisericii bănuțul ei și pentru acest fapt a fost lăudată de Mântuitorul.


7.Noi oamenii pe lângă faptul că nu lucrăm cu darurile pe care ni le-a dat  Dumnezeu, în loc să ne recunoaștem lenevirea sufletească osândim pe Dumnezeu Care ne-a  dat darurile. Mare păcat față de Dumnezeu și față de semeni.


8.Că nu numai față de Dumnezeu suntem nemulțumitori în lenevia noastră sufletească, ci uneori chiar și față de oamenii care ne ajută. În loc să le mulțumim pentru ajutor îi osândim că nu ne-au ajutat mai mult.


9. Nu trebuie să uităm niciodată că Dumnezeu nu este numai bun ci și drept.


10.Cum era să nu aplice dreptatea Lui acestui necunoscător care și-a îngropat talantul?


11.Câtă nepăsare la cel cu un talant față de darul pe care i l-a dat Dumnezeu. Nici o lucrare pentru a înmulți talantul. Nici o încercare. Această nepăsare trebuia să fie pedepsită de Dumnezeu.


12.Faptul că ia de el talantul și-l dă celui cu zece talanți însemnează că neîntăriți în virtute repede coborâm în nepăsare.


13.Să fim cu mare grijă înstatornicia noastră pe a binelui cărare ca să devenim mai putenici în tăria credinței noastre.


14.Întăriți în această putere a credinței înțelegem mai bine realitățile existenței și nici într-un caz nu vom deveni nepăsători, ci din contră, cu frică de Dumnezeu și cu râvnă pentru păzirea poruncilor.


15.Nu Dumnezeu Cel drept este cauza osândei noastre, ci noi suntem aceia care ajungem la osândirea personală.




Text preluat din PS Ioan Mihălţan, episcopul Oradiei  Idei din Sfintele Evanghelii pentru predicile duminicilor şi sărbătorilor de peste an”, Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, 1999, pp.101-103


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.