vineri, 12 iunie 2015

Prigoana antiortodoxa din Ucraina a luat proportii. Lavra Poceaev a fost confiscata abuziv de catre Statul Ucrainean.



      Prorociile mai vechi ale parintilor rusi incep sa se implineasca.

     Statul Ucrainean, proaspat intrat in Uniunea Europeana, isi face “datoria” fata de puternicii zilei. Primele masuri au fost cele de sustinere a greco-catolicismului in Ucraina si a dezbinarii create intre ortodocsi de catre schismaticul Filaret Denisenco. 


      Multe biserici din satele ucrainiene trec prin grele incercari:

- Se fac presiuni pentru trecerea lacasurilor de cult ortodoxe din posesia Bisericii Ortodoxe Ruse in posesia Bisericii Greco-Catolice (situatie similara cu cea din Ardeal)

- Se incearca in forta, uneori ajungandu-se la violenta, trecerea la rascolnicii schismaticului Filaret Denisenco de la Kiev.

     Mentionam ca Biserica Greco-Catolica este un rit al Bisericii Romano-Catolice, iar Biserica infiintata de Filaret nu este recunoscuta de catre nici o patriarhie din lume, fiind necanonica, iar Tainele (botez, cununie, impartasanie etc.) facute de catre clericii din gruparea lui Filaret nu sunt valide.



     Biserica Ortodoxa Rusa a intrat in dizgratia noii administratii a Statului Ucrainean dupa intrarea Ucrainei in sfera de influente a SUA si UE, dar si dupa ce ierarhii ortodocsi din Ucraina au luat atitudine ferma impotriva homosexualitatii. Noua conducere proeuropeana a Ucrainei s-a simtit boicotata de catre ierarhii ortodocsi atunci cand acestia au indemnat tinerii sa nu participe la luptele armate din Ucraina.



     Statul Ucrainean incurajeaza cu orice pret cele doua grupari care dezbina ortodoxia slava din Ucraina, cea a ereticilor greco-catolici si cea a schismaticilor lui Filaret. In acest sens sustine tot mai intens confiscarea bisericilor ortodoxe de la Biserica Ortodoxa Ucraineana – subordonata canonic fata Patriarhia Moscovei – si intrarea acestora in posesia uneia dintre cele doua culte mentionate mai sus. In cazul in care situatia nu permite intrarea lacasurilor de cult in posesia catolicilor sau rascolnicilor, administratia laica decide ca proprietatile Bisericii Ortodoxe sa intre in proprietatea statului, iar ortodocsii neputand suporta cheltuielile de chirie vor fi nevoiti sa paraseasca spatiile pe care nu le mai au in proprietate. Mentionam ca legile ucrainene permit statului sa schimbe proprietarul unei biserici sau manastiri printr-o simpla hotarare a consiliului local care are pe teritoriul sau aceste lacasuri de cult. Cazul care a starnit reactii mari in lumea ortodoxa slava a fost cel al lavrei Poceaev.



    Lavra Poceaev a fost ridicata pe locul unde a ramas imprimat piciorul Maicii Domnului. In prezent lavra monahala se afla in regiunea numita Ternopol (Ternopil), o zona cu mari influente apusene tinand seama si de impactul catolicismului polonez asupra regiunii. Catolicii au incercat in urma cu aproximativ un an sa intre “legal”[1] in posesia lavrei, dar nu au reusit datorita opozitiei ferme facute de catre ierarhii si credinciosii ortodocsi. Deputatii ucrainieni au reusit, in cele din urma, sa treaca lavra monahala in posesia statului. Astfel administratia manastirii va fi realizata de catre laici desemnati de statul ucrainean. Acesti laici nu vor servi niciodata intereselor ortodoxiei. Pentru a ascunde caracterul antiortodox al deciziilor statului decizia s-a luat in ascuns, iar justificarea e aruncata la umbra turismului – incepand cu aceasta decizie, lavra monahala este considerata doar un monument istoric. 

Mirela Avramovici (Suceava)





Ce putem citi pe siteul Mitropoliei canonice a Moldovei:

     Trădarea lui Iuda: Transferarea Lavrei Pociaev către Statul Ucrainean

      Deputații Consiliului General din Ternopol au votat pentru transferarea dreptului de proprietate asupra Lavra Poceaev catre Statul Ucrainean. Aceasta s-a intamplat, de fapt, in Sfanta si Marea Joie din Postul Mare al Pastilor, dar Lavra nu a fost informata, ci a aflat mai nou din mass-media. Deputații si-au afirmat sprijinul, în timpul sesiunii lor, facand apel la Primul-Ministru al Ucrainei, Yatsenyuk, potrivit presei ucrainene, și adresandu-se Cabinetului de Miniștri, prin solicitarea ca proprietatea să fie confiscata Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

      Lavra nu a fost informata in legatura cu acest proiect, care vizeaza clădirile manastirii și bisericile complexului mănăstirii, decat din mass-media.

      Mitropolitul de Poceaiev, staret al Lavrei Adormirii Maicii Domnului, Episcopul Vladimir, a comentat recent pe marginea acestor fapte, în revista ucraineană „Segodnya” („Astazi”): „In Sfanta Joie, Biserica Sfanta comemorează Cina Cea de Taină și trădarea lui Iuda, care pentru 30 de banuti L-a trădat pe Hristos Mântuitorul. Aceste evenimente au avut loc in urma cu 2000 de ani. Timpul trece, dar oamenii și faptele raman aceiași. În 2015, in Joia Sfântă, s-a intamplat ceva similar. Membrii Consiliului Regional, care se consideră creștini, au adoptat legi care nu sunt creștine. Ei vor să facă din Lavra Poceaiev (centru spiritual al creștinilor ortodocși) un muzeu istoric; pentru ca mănăstirea sa nu mai fie administrata de staretul său și de comunitățile sale monahale, asemena celor care au fondat-o în 1240, ci de un director și de ghizi”.

sursa:  http://mitropolia.md/tradarea-lui-iuda-transferarea-lavrei-pociaev-catre-statul-ucrainean/




[1] In tarile unde Vaticanul are influenta politica se incearca introducerea in legislatie a unor articole de lege care sa permita punerea in practica a scopului urmarit. In tarile ortodoxe prozelitismul Vaticanului este numit “misiune”, ca si in cazul concordatelor.

6 comentarii:

  1. sunteti agramati si dezinformati
    se spune poceaev iar lucrurile nu stau chiar asa in ucraina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tin sa iti spun ca lucrurile stau foarte grav. Iti recomand sa mergi in Ucraina, sa stai de vorba cu romanii din aceasta tara si te vei convinge. Daca vrei sa aflii mai multe te sfatuiesc sa cutreieri putin satele si orasele ucrainei, mai ales partea de Vest si sa intri prin biserici sa vorbesti cu credinciosii. Te vei convinge ca lucrurile stau mai rau decat sunt prezentate aici.

      Scuza-ma ca iti spun dar Poceaev se scrie cu litera mare: Poceaev.

      Ștergere
  2. Este foarte bine ca a confiscat-o de la rusi! Chiar ma bucur!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce te bucuri? Ai un motiv serios de bucurie?

      Ștergere
  3. Anonim e schismatic rascolnic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te referi la anonimul din 24 iunie, ora 11:23? S-ar putea ca acest personaj sa fie un sectar protestant.

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.