joi, 6 iunie 2013

Testamentul parintelui Iustin Parvu - reactii in numele "obstii manastirii"



Ca urmare a “stirii” aparute pe blogul nostru referitor la dorinta parintelui Justin Parvu de a lasa urmas la staretie pe parintele Hariton de la Durau, pe site-ul manastirii Petru Voda a aparut urmatoarea precizare:

“Precizare:
Privitor la anumite dorinţe cu valoare testamentară ale Părintelui Justin referitoare la Mănăstirea Petru Vodă date pe internet în ultimele zile, nu tăgăduim conţinutul lor, dar precizăm că publicarea lor s-a făcut fără acordul explicit al părintelui stareţ ori al obştii mănăstirii noastre. Gestul în sine este de o gratuitate jurnalistică regretabilă şi ruşinoasă, rugămintea noastră ca informaţiile să fie şterse de pe bloguri neaflîndpînă acum înţelegerea pe care o aşteptam de la nişte inimi de creştini. E păcat că sînt între ortodocşi unii fraţi care, deşi au semnat apelul Părintelui Justin împotriva tuturor tipurilor de acte de identitate electronice, se grăbesc să divulge lucruri care nu îi privesc decît pe Părintele Justin Pârvu şi pe obştile sfinţiei sale.
Obstea manastirii”

In calitate de administratori ai blogului ASTRADROM aducem urmatoarele lamuriri:
I. Respectiva precizare mentioneaza ca publicarea stiriis-a facut fara acordul explicit al parinteluistaret ori al obstii manastirii noastre”. In urma unor incercari neortodoxe de a tagadui decizia parintelui Justin privind urmasul la staretia ctitoriei sale si din dorinta ferma de a sustine aceasta hotarare, am ales sa publicam textul si sa prezentam inregistrarile audio-video. Articolul si inregistrarile ne-au parvenit prin ieromonahul Eftimie Mitra, un monah cu radacini in manastirea Petru Voda, tuns in monahism de catre parintele Justin Parvu si martor direct al marturiei testamentare a parintelui Justin. Dorinta unora de a tagadui decizia parintelui staret Justin pe motivul ca “a fost sedat” sau “poate se va razgandi” a dus la suspiciuni. ASTRADROM a asteptat sa apara mai intai stirea pe siteul oficial al manastirii, insa vazand ca se evita orice mentionare despre numirea noului staret, la propunerea unor vietuitori autentici ai manastirii Petru Voda, am postat-o la data de 31 mai 2013, asumandu-ne orice raspundere.
II “…nu tagaduim continutul lor.” Evident, deoarece inregistrarile au fost facute public si marturia/marturisirea parintelui Justin care a rasturnat planurile multora, nu se mai poate astfel tagadui sau pune sub obroc. Insa atunci care este dilema telogica a celui care nu-si semneaza articolele digitale fabricate in numele “obstii Manastirii Petru-Voda”? Doar de copyright?
III. “Gestul în sine este de o gratuitate jurnalistică regretabilă şi ruşinoasă. Este o judecata subiectiva si neargumentata care distrage atentia de la miezul problemei: dorinta-marturie a Parintelui Justin de a nominaliza un urmas la staretie. In acest duh, ASTRADROM prin pr. Eftimie nu a facut “jurnalistica”, ci a sustinut o cauza, o veste buna care a bucurat si bucura duhovniceste obstea profunda a Manastirii Petru Voda. Postarea facuta pe blogul nostru nu e o stire, ci o declaratie publica a unui monah-martor prezent atunci cand parintele Justin si-a exprimat in mai multe randuri dorinta in ce priveste urmasul la staretie.
IV. „E păcat că sînt între ortodocşi unii fraţi care, deşi au semnat apelul Părintelui Justin împotriva tuturor tipurilor de acte de identitate electronice”. Nu intelegem ce legatura au cipurile cu decizia parintelui Justin si postarea noastra, afara de a confuza si crea legaturi inexistente. Decizia parintelui este o cruce mult prea grea pentru unii, insa aceasta nu ne-a impiedicat sa o facem cunoscuta celor care cugeta si traiesc ortodox. Daca cel care semneaza in numele „obstii Manastirii Petru Voda” are alte inregistrari care infirma marturia de pana acum, este rugat sa le prezinte, altminteri sa se abtina de la comentarii ieftine.
De ce nu este dorit Parintele Hariton de la Durau ca viitor staret de catre unii mai slabi cu duhul? Deoarece are o randuiala riguroasa in ce priveste ascultarile monahale. Are intentia de a face reglementari drasnice in ce priveste folosirea internetului si aparitiile articolelor, in mod special cele ce privesc imaginea manastirii, si totul sa devina de obste, fara conturi bancare, firme si masini personale. O alta dorinta a parintelui Hariton e ca monahii sa nu lipseasca de la slujbele manastirii.
V. “..se grăbesc să divulge lucruri care nu îi privesc decît pe Părintele Justin Pârvu şi pe obştile sfinţiei sale”. Viitorul staret al manastirii Petru Voda nu este un „secret de familie”, un „Mare Anonim” iesit din noapte, ci o durere care framanta pe toti fii duhovnicesti autentici ai parintelui Justin, monahi sau mireni. Parintele Justin este duhovnicul unui neam intreg, nu a fost si nu este proprietatea privata a unor persoane care incearca, cu lipsa de respect, sa-l monopolizeze ca pe un bun personal si sa se foloseasca de numele sau pentru a arunca anateme, a face „articole”, „precizari” si „comunicate” in numele „obstii manastirii Petru Voda” fara ca vietuitorii manastirii sa stie despre acestea.
 Ne intrebam doar: de ce atata inversunare si impotrivire? Dupa cum se vede, pretextele mentionate in respectiva “precizare” sunt puerile. Ne-am fi bucurat ca cei ce se impotrivesc sa fi fost cei mai inversunati sustinatori ai “testamentului” parintelui Iustin, pe care, se lauda in gura mare, ca il iubesc atat de mult… cu atat mai mult cu cat acele cuvinte au fost rostite pe patul de suferinta.
 Mihaela Bota, 
departament presa ASTRADROM


Obs.
     Mentionam ca daca aceste “precizari” nu ar fi fost publicate pe site-ul oficial al manastirii Petru Voda si nu ar fi fost semnate in numele “obstii manastirii” nu era cazul sa revenim asupra subiectului. Adevarata obste a manastirii Petru Voda nu se simte deranjata de publicarea marturiilor si inregistrarilor referitoare la decizia parintelui Iustin.
   Azi, 06 iunie, la ora 13,55, am cerut sa ni se aduca la cunostinta cine este administratorul site-ului manastirii Petru Voda. Am cerut sa ni se prezinte lista cu vietuitorii manastirii care sunt de accord cu precizarile publicate pe site-ul oficial al manastirii. Pana in prezent nu am primit nici un raspuns.  Asteptam…

7 comentarii:

  1. Ne bucuram ca ati dezvaluit aceste taine. La cateva ore dupa ce ati cerut sa se faca public administratorul siteului Petru Voda si lista cu sustinatorii, cei in cauza s-au gandit sa faca public totusi cine va viitorul staret. Daca nu s-ar fi aflat din alta parte inca totul era sub semnul tacerii.

    RăspundețiȘtergere
  2. De ce nu spuneti numele "infractorului". E clar si limpede. Toata obstea stie ca doar Filoteu are internet si scrie anonimate in toate directiile. Acum s-a folosit de numele obstei, altadata de al parintelui Iustin etc. Tot asa facea si cand pr Cleopa Ilie era pe duca. Statea pe langa sfintia sa si se folosea de imaginea duhovnicului de la Sihastria. Isi facea poze, se filma impreuna cu pr Cleopa si se dadea drept ucenic al sau. Nu i-a mers pentru ca cei de la Sihastria s-au descotorosit repede de el. Acum incearca cu pr Iustin acelasi lucru. E mai rau decat penibil.
    Noua ne spune ca are ascultare din partea parintelui Iustin sa scrie pe internet si sa se ocupe de siteul manastirii. E o minciuna. Parintele Iustin nu era de acord cu internetul la chilii, dar Filoteu face doar ce vrea el folosindu-se de numele parintelui.
    A vrut sa treaca sub uitare decizia parintelui Iustin, dar nu i-a reusit. Pe siteul manastirii a scris ca nu are binecuvantarea parintelui Iustin sa spuna cine va fi viitorul staret. Ce minciuna gogonata. Sa-l credem???
    Obstea nu il agreaza pentru ca e arogant si ingamfat. Se baga sa cante la strana si toti monahii rad de el ca e fals.
    Cam acesta e omul ce se ascunde in spatele siteului manastirii si se foloseste de numele altora. Un om care nu are responsabilitatea de a-si asuma propriile fapte e un om fara valoare. Regret ca trebuie sa o spun si va recomand sa nu va coborati la nivelul unui astfel de om. Lasati-l ca va pierii in limba lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma iertati ca va contrazic. Internet are multa lume din obstea manastirii Petru Voda nu doar o singura persoana. Nu incep acum sa insirui nume, pentru ca nu foloseste acest lucru. Parintele a fost impotriva internetului folosit excesiv dar el insusi recunostea utiltatea lui, ca si mijloc de promovare si comunicare, a mesajelor. Daka ati fi mers la manastire, parintele avea calculator langa chilia sa.logat la internet. NU il folosea personal dar maicuta sau parintele care ii era apropiat dansului si Ii era mereu in preajma il putea utiliza.

      Acum ce se intampla referitor la Parintele Filoteu, daka este asa sau nu, nu pot sa spun.
      In alta ordine de idei, insasi IPS Teofam daka urmareati inregistrarile, a precizat clar dorinta Parintelui Iustin de a ii fi urmas Parintele Hariton. Parintele Filoteu este mult mai mic si mesajul a fost oricum promovat de cate IPS Teofan, fiind transmis si la radio Trintas.

      Ștergere
    2. TOCMAI LA ASTA SE REFERA SI TEXTUL DIN ARTICOL. LA INTERNETUL FOLOSIT EXCLUSIV DE UNELE PERSOANE CARE SCRIU ARTICOLE IN NUMELE INTREGII OBSTI. FILOTEU SUSTINE CA ARE "ASCULTARE" DE LA PR IUSTIN SA SE OCUPE DE SITEUL MANASTIRII. E O MINCIUNA CACI FILOTEU NU O FACE CA ASCULTARE CI A SMULS O BINECUVANTARE - DUPA INDELUNGI INSISTENTE - SA FACA ACEST SITE. REGRETABIL E CA CEEA CE SCRIE ACOLO NU E INTOTDEAUNA IN CONFORMITATE CU POZITIA OBSTII.
      AM CITIT SI RECITIT ACEST ARTICOL. nU SE DA NUMELE CELUI CARE ADMINISTREAZA SITEUL, DAR CEI DIN OBSTE STIU CINE SE ASCUNDE IN SPATELE ACESTUI SITE SI FELUL IN CARE A PRIMIT BINECUVANTAREA DE A-L CREA. IN ARTICOL SE SPUNE NU DE INTERZICEREA TOTALA A INTERNETULUI CI DE ACELE ARTICOLE CARE AFECTEAZA IN MOD NEGATIV IMAGINEA MANASTIRII. E DREPT CA FILOTEU E CAM PATIMAS. ASTA SE VEDE DIN FELUL IN CARE SE COMPORTA. E PORNIT MEREU PE GALCEAVA IAR DACA IL PUI LA RUGACIUNE E CA SI CUM L-AI PEDEPSI. CAM ACESTA E SI DUHUL "PRECIZARII" PE CARE A PUBLICAT-O PE SITEUL MANASTIRII. MA INTREB, DACA ACEASTA A FOST POZITIA OBSTII DE CE A STERS "PRECIZAREA" LA PUTIN TIMP DUPA APARITIA ACESTEI REPLICI? MENTIONEZ CA ACESATA "PRECIZARE" A STARNIT VALURI IN RANDUL OBSTII CEEA CE L-A DETERMINAT PE FILOTEU SA O STEARGA.
      E DREPT CA FILOTEU E MIC IN ACEST JOC, CHIAR DE NEBAGAT IN SEAMA, DAR SCRIIND PE INTERNET IN NUMELE OBSTII DA IMPRESIA CA E CEVA CU CARE E DE ACORD INTREAGA OBSTE. ADICA, O MANIPULARE DEMONICA.

      Ștergere
  3. Dumnezeu sa-l odihneasca pe bunul parinte.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu daka mai are importanta CUM se numeste persoana in cauza care provoaca "dezorganizarea". La manastire se stie deja ca sunt si parinti care erau impotriva Parintelui Iustin dar parintele ii accepta si trecea cu vederea. Important e ce se intampla de acum incolo cu manastirea si obstea "reala" care il sustinea pe parinte. Si aici cred ca e nevoie de rugaciune din partea noastra a tuturor ca sa nu se destrame ce a cladit Parintele Iustin cu atata dragoste si sa nu se piarda oamenii din obstea care au adevarata valoare.
    Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E IMPORTANT VIITORUL, EXACT ASA E. AI DREPTATE. IN PRIVINTA LUI FILOTEU TIN SA ITI SPUN CA DE MULTE ORI A FACUT DOAR CE A VRUT EL, FARA SA TINA SEAMA DE PRIMUL CUVANT AL PARINTELUI. DACA PARINTELE SPUNEA UN LUCRU SI FILOTEU AVEA O ALTA OPINIE, INCERCA SA IL CONVINGA CA EL ZICE BINE. IN ACESTE SITUATII PARINTELE IUSTIN LASA DUPA EL SI INCHEIA DISCUTIILE. DE MULTE ORI FILOTEU SMULGEA BINECUVANTARI DE LA PR IUSTIN INSISTANT PANA LASA DUPA EL. ASTA O CONSIDERI BINECUVANTARE?
      FRATELE MEU A STAT MULT IN PETRU VODA SI CUNOASTE MAI MULTE DETALII DESPRE FELUL IN CARE ACEST MONAH FILOTEU OBTINEA "BINECUVANTARI".

      Ștergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.