miercuri, 20 iunie 2012

Jurnal din pelerinaj

Am primit pe adresa noastra de mail un mic “jurnal de pelerinaj” facut de unul din pelerini. Ii multumim si il invitam sa vina cu noi in cat mai multe pelerinaje. Vom publica, in cele ce urmeaza, micul “jurnal”:

In perioada 15-17 iunie a.c., am mers intr-un pelerinaj organizat de Asociatia ASTRADROM la manastirile din judetele Hunedoara si Alba (man. Crisan, Prislop, Afteia si Gradistea de Munte).

Am plecat din Oradea comform anuntului in data de 15 iunie, ora 16:00, parcarea Centru Civic, un grup de pelerini. Inainte de plecare s-au facut rugaciunile de calatorie, de altfel pe tot parcursul pelerinajului s-au citit rugaciuni si acatiste si s-a ascultat muzica duhovniceasca. Cu sufletul plin de o bucurie nemaitraita pana atunci asteptam cu nerabdare sa poposim la prima manastire (manastirea Crisan), unde stiam de la organizatoare ca vom participa la Taina Sf. Maslu.

In urmatoarea zi ne-am indrepatat pasii spre manastirea Prilop - ctitorie a Sf. Nicodim de la Tismana, dar al treilea ctitor este pr. Arsenie Boca, unde am participat la Sf. Liturghie si ne-am inchinat la mormantul parintelui Arsenie, ingenunchind toti in jurul mormantului. Acolo am facut acatistul, cerandu-i ajutor si multumindu-i ca ne-a invrednicit de un asa pelerinaj. Dupa rugaciunea facuta la mormantul parintelui Arsenie am mers la pestera Sf. Ioan de la Prislop care e la o distanta de circa 150 m de mormantul marelui duhovnic. In drum spre pestera organizatoarea ne-a povestit pentru a doua oara viata sfantului, impresionandu-ma mai mult decat prima data. Mai ales faptul ca fiind episcop in timpul domniei lui Mihai Viteazul, a renuntat la absolut tot pentru a fi cat mai aproape de Dumnezeu, dar si moartea pe care a primit-o, fiind impus
cat accidental de un vanator care iesind la vanatoare a crezut ca e un animal salbatic a tras in sfant.

De la manastirea Prislop am mers la manastirea Afteia, in drum ne-am abatut la manastirea Sf Ioan Botezatorul (Strungari) – manastire de maici. Aici ne-am inchinat la incaltamintea Sf. Ioan Iacob Hozevitul.

La manastirea Afteia a vietuit Sf. Sofronie de la Cioara, care a aparat ORTODOXIA in timpul Mariei Tereza si unde ne-am inchinat in micul paraclis ridicat in cinstea celor 14 calugari care au fost ucisi in timp ce incercau sa fuga de prigoana. Aici am participat la frumoasa slujba de priveghere si la miezonoptica.

Duminica dimineata ne-am indreptat spre manastirea Gradistea de Munte care este la o distanta de circa 15 km (pe drum) de cetatea dacica Sarmisegetuza Regia. Manastirea este asezata intr-o mirifica poienita cu o biserica de lemn care te duce cu gandul in trecut si ati aminti de strabuni.

In acest loc parca uitat de lume dar binecuvantat de Dumnezeu au fost cinstiti toti Sfintii Romani. Liturghia a fost oficiata de un sobor de ieromonahi si preoti, avandu-l in mijlocul lor pe P.S. Gurie – episcopul Devei si Hunedoarei, care in predica de la sfarsitul sfintei Liturghii a caracterizat locul spunand: “Aici traiesc trei maici impeuna cu duhovnicul lor, parintele Eftimie, care tin aprinsa candela credintei”.

La slujba hramului acestei manastirii au participat peste 400 de persoane venite din mai multe parti ale tarii. Am avut placuta surpiza de a intalni acolo si alte grupuri de credinciosi din Oradea si Beius. Din Bihor fiindaproximativ 150 de credinciosi. La sfarsitul Liturghiei Arhieresti s-a facut un parastas pentru pomenirea ctitorilor. La cererea unor detinuti politici a fost pomenit si Mihai Eminescu.

Tot aici am avut bucuria de a ne inchina la icoana Maicii Domnului Kazanscaya care a lacrimat la Schitul Huta si din cate ni s-a spus va ramane inca o saptamana, dupa care va fi readusa la Oradea in biserica Acoperamantul Maicii Domnului, unde slijeste pr Florin Puscas. Au fost momente duhovnicesti inaltatoare pe care le-am mai trait in trecut la Schitul Huta.

Dupa agapa la care au fost invitati toti pelerinii am pornit spre Oradea, in drum ne-am oprit la manastirea Criscior – manastire de maici, unde ne-am inchinat la sfintele moaste multumind inca o data Maicii Domnului si Fiului Ei pentru toate darurile de care ne-a invrednicit.

Ne-am intors acasa incarcati duhovniceste cantand pricesne si intariti in credinta. Multumim lui Dumnezeu pentru toate.

Un comentariu:

  1. Ma bucur ca ati organizat astfel de pelerinaje. Vom mai merge. A fost intr-adevar frumos. Dumnezeu sa ii ajute organizatoarei sa faca cat mai multe astfel de jertfe.

    RăspundețiȘtergere

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.