joi, 5 ianuarie 2012

O minune a Sfintei Paraschiva de Boboteaza

“Am fost acasă la doamna Olga pentru a o împărtăşi. Deoarece starea sanataţii şi vârsta înaintată nu îi permitea să vină la biserica din parohie pentru a se închina la icoana Kazanskaya care a lăcrimat la Huta am decis să duc icoana acasă la dânsa. Văzând icoana Kazanskaya a mi-a spus ca şi dânsa are acasă o icoană care cu mulţi ani în urmă a lăcrimat. Iniţial crezuse că e o icoană a Maicii Domnului dar când am văzut-o am constatat că e icoana Sfintei Paraschiva” (pr. Florin Puşcaş, Oradea)


Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva care a lăcrimat la Sulina

Această sfântă icoană a Cuvioasei Par­ascheva a fost cinstită ca şi icoană a Maicii Domnului într-o familie de drept credincioşi din Sulina. În anul 1928 în urma unei mari încercări icoana a plâns. Era în luna ianuarie a anului 1928, de Praznicul Bobotezei, pe când Dunărea era îngheţată; s-au făcut copci în apa îngheţată a Dunării pentru ca preotul să arunce Sfânta Cruce în apă. Cinci tineri au sărit în apa îngheţată pentru a prinde crucea, printre ei şi tânărul Alexandru Cuzulov, proaspăt întors din armată, un înotător foarte bun. Apa îngheţată a Dunării “l-a tăiat”, a cerut de două ori ajutor iar mai apoi a fost acoperit de apele îngheţate ale Dunării. Mama lui Alexandru a început să plângă, să se tânguiască; trupul lui Alexan­dru a fost căutat cu scafandri, însă a fost de negăsit. Ajunsă acasă mama lui Alexandru a aprins candela icoanei Cuvioasei Parscheva, crezută a fi a Maicii Domnului şi s-a rugat: “Maica Domnului, dă-mi copi­lul! Dă-mi copilul ca să ţi-l pot da înapoi!”. Vroia să-l prohodească după rânduiala creştinească.

A plâns şi s-a rugat cu durere. Într-o dimineaţă, a doua sau a treia zi, când mama dădea să se închine în faţa icoanei, aceasta era toată udă de lacrimile izvorâte din ochii Sfintei. A luat icoana în braţe, a alergat la preot şi i-a spus:

“- Părinte, acolo mi-l găsiţi unde s-a înecat!

- Dar ce spui femeie?

- Uite... mi-a plâns icoana noaptea, cu mine şi a spus: acolo să-l căutaţi unde s-a înecat.”

Trupul lui Alexandru a fost găsit întocmai cum vestise Sfânta.

În Sulina, se poate vedea monumentul ridicat în memoria tânărului Alexandru Cuzulov.

Astăzi, icoana se află în Oradea, la nepoata de soră a lui Alexandru şi este păstrată cu multă cinste şi evlavie ca un odor de preţ. Aceasta fiind ocrotitoarea familiei în pribegia din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Pentru rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul şi Cuvântul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

AMDOR - Praznicul Bobotezei 2012

Accesand linkul de mai jos se poate asculta un scurt fragment din convorbirea preotului Florian Puscas cu detinatoarea icoanei in varsta de 83 ani: http://www.trilulilu.ro/maribo/1f89b67d39e8e0

Un comentariu:

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.