joi, 16 decembrie 2010

"Calvarul Aiudului" si martirajul ortodox in temnitele comuniste

In perioada 14-16 decembrie 2010 la Oradea, Beius si Alesd a avut loc conferinta cu tema "Calvarul Aiudului" sustinuta de monahul ortodox Teodor Stanescu de la manastirea Petru Voda jud. Neamt. Cu ocazia implinirii a 20 de ani de la caderea comunismului ASTRADROM, filiala Bihor, a adus in amintirea publicului jertfele celor ce au suferit in aceste inchisori.
In perioada 14-16 decembrie anul acesta, s-a organizat de catre ASTRADROM conferinta cu tema "Calvarul Aiudului" avand ca scop comemorarea a 20 de ani de la caderea comunismului "Incepand cu 17 decembrie, la Timisoara, au inceput primele miscari de protest care au culminat cu mitingul lui Ceausescu din Bucuresti la 22 decembrie 1989" spune studentul Marius Babau, unul dintre organizatori. Invitatul conferintei, fost detinut politic, spunea ca "miscarea pornita de Tokes la Timisoara nu a fost din dragoste fata de neam ci asa a fost planuit de altii. El a fost doar un instrument in toata aceasta schimbare politica. Adevaratii martiri au fost cei din inchisori, cei care au murit pentru neam si nu cei ce au jucat interesele altor puteri internationale". In continuare monahul Teodor a prezentat monumentul ridicat la Aiud in amintirea acestor martiri in care se afla si incaperea cu sfintele moaste ale martirilor care au murit acolo, a povestit despre suferintele, torturile, caderile si ridicarile celor intemnitati, felul in care acestia s-au luptat pentru a-si mentine sufletul aproape de Dumnezeu cu toate piedicile anchetatorilor si tortionarilor care incerca sa le "scoata din cap" credinta in Dumnezeu si dragostea de neam si tara.
"L-am cunoscut personal pe Eugen Turcanu - spune invitatul conferintei - era un tortionar foarte de temut de la inchisoarea Pitesti. Putini rezistau la torturile lui. Te strangea de gat si cand erai pe punctul de a muri iti dadea drumul. Nu vroiau sa ne omoare caci daca ne omorau ramaneam martiri. Interesul lor era sa ne faca sa ne lepadam. Daca unul se lepada in urma torturilor il dadea ca exemplu la toata inchisoarea, pentru tortionari asta era o victorie alteori il tinea ascuns si il folosea ca informator caci deja intrase frica in el. Au fost multi care au cazut in acest fel dar multi si-au revenit si apoi s-au cait".
Monahul Teodor a fost coleg de celula la Pitesti cu pr Gheorghe Calciu Dumitreasa, Costache Oprisan si cu multi altii care au ramas in istoria perioadei comuniste ca adevarati "ostasi" ai lui Hristos. La intrebarile din sala, invitatul a vorbit despre situatia premergatoare comunismului de dinainte de 1948.
Moderatorul conferintei a fost studentul Ciprian Budau.

Constantin Mugur

P.S.Conferinta a fost organizata cu ocazia perioadei de inceput a evenimentelor din decembrie. Deoarece aceasta coincide cu ultima saptamana din postul Craciunului, organizatorii au considerat ca sa o faca in aceasta saptamana astfel ca in saptamana ultima inainte de Craciun sa o dedice Nasterii Mantuitorului.

http://www.crisana.ro/stiri/cultura-5/monahul-teodor-savescu-fost-detinut-politic-marturii-din-temnita-rosie-103301.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Decizia de publicare a opiniilor dvs. ne aparţine în întregime. Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. va revine în exclusivitate. In cazul in care contin expresii necuviincioase sau calomnii suntem nevoiti sa-l anulam. Va multumim pentru intelegere.